28 Aralık 2007 Cuma

Yiyecek ve Tarım

Dünyanın hızla artan nüfusu nasıl beslenebilir? Yoksul ülkelerde tarımsal faaliyetler işgücünün yüzde 80' ini kapsar ve aile bütçesinin yarısı yiyecek alımı İçin harcanır. Bu bir toplumun kaynaklarının çok büyük kısmının kullanılması demektir. Toprağın zenginliği, ürün zararlısı böcekler, mahsûle zarar veren hastalıklar ve yabani otlar tarımsal ürünleri etkileyen faktörlerdir. Ürün verimini arttırmak için çiftçiler sulama yanında, gübre ve tarım koruma ilaçlarından faydalanmaktadır. 1950' lerden itibaren böceklerden zarar gören ürünlerin ıslahında, gelişigüzel kimyasal kullanılmaktadır. Bu önlemlerin çevre üzerinde ciddi zararları vardır. Aşırı gübre kullanımının da toprağa, havaya ve suya zararlı etkileri söz konusudur.

21. yüzyılın gıda gereksinimlerinin karşılanması için, çiftçilikte yeni yaklaşımlar kararlaştırılmıştır. Biyoteknoloji ile daha fazla ve daha iyi ürünlerin yetiştirile-bileceği gösterilmiştir. Bu teknikler ürün verimini arttırmak dışında yıl bazında ürün alma sıklığının da iyileştirilmesi amacıyla farklı ürünlere uygulanabilir. Örneğin, belirli bir bakterinin yaprak kurdu için toksik bir protein ürettiği bilinmektedir. Bitkilere bu toksini kodlayacak bir genin verilmesi, ilaçlamaya gerek olmadan bitkinin kendini korumasını sağlayacaktır. Araştırmacılar aynı zamanda bitki zararlısı böceklerin üremesini önleyecek bir yol bulmuşlardır. Böcekler pheromones denilen özel türde moleküller yayarak ve bu moleküle tepki vermek yoluyla iletişimde bulunurlar. Çiftleşme zamanlan kullandıkları pheromones maddesini tanımlayarak ve sentez yaparak, örneğin erken çiftleşmelerine neden olma veya dişilerin steril erkek böceklerle çiftleşmesi için aldatılması gibi yollarla, böceklerin normal üreme döngülerine müdahale mümkündür. Ayrıca kimyacılar çevreye daha az zararlı gübre ve yabani otlan öldürücü madde üretimini arttıracak yollar bulmalıdırlar

Hiç yorum yok: